Новости. Розмір виплати застрахованим пасажирам залізничного транспорту встановлений постановою КМУ і не залежить від суми страхового збору в квитку

Офіційний сайт "Укрзалізниці", 12.07.2017.

За договорами страхування пасажирів від нещасних випадків на залізничному транспорті з червня 2016 року по травень 2017 року включно страховики виплатили потерпілим 295,8 тис. грн. За цей період компанії «Інтер-Поліс» та «Арсенал страхування» загалом зафіксували 60 страхових випадків на залізниці. Розмір страхової суми регулює постанова КМУ № 959 від 14 серпня 1996 року зі змінами.

Пасажири вважаються застрахованими з моменту оголошення посадки на поїзд до моменту завершення поїздки. Залізничний перевізник звертає увагу пасажирів, що сума страхової виплати, назви страхових компаній з адресою та телефонами, які здійснюють обов’язкове страхування від нещасних випадків на залізничному транспорті, вказані у квитку. Сам квиток є документом, страховим полісом, що підтверджує страхування пасажира. Його в разі настання страхового випадку необхідно пред’явити страховику. Пасажирам пільгових категорій необхідно надати документи, що підтверджують право на пільги. Для звернення до страхової компанії пасажир також має отримати від перевізника акт про нещасний випадок.

Застрахований пасажир повинен звернутися до страховика, обов’язково написати заяву про страхову виплату та надати страховій компанії інші документи, визначені постановою КМУ № 959 (пункт 10). Усі необхідні роз’яснення пасажиру щодо отримання страхового відшкодування повинна надати саме страхова компанія.

Сума страхового відшкодування, яку страхова компанія повинна виплатити пасажиру в разі настання страхового випадку, не залежить від розміру страхового платежу, що включений до вартості квитка. Так, середній розмір страхового платежу, що сплачує пасажир, у далекому сполученні – 0,23 грн, у приміському – 0,01 грн. З червня 2016 року по травень 2017 року включно пасажири в усіх видах сполучення загалом сплатили страхові платежі на суму 10,9 млн грн, були застраховані в цей період 117,5 млн пасажирів. Розмір страхової виплати визначено пунктами 6 та 8 згаданої постанови. При цьому в разі виникнення тимчасової непрацездатності пасажира внаслідок настання страхового випадку розмір страхової виплати становить 204 грн за кожен день непрацездатності, але не більше 51 тис. грн.

Страховики мають право сплачувати перевізнику до 50% обсягу страхових платежів, що визначено постановою. Це жодним чином не впливає на обсяг коштів, які залишаються у страховика для страхових виплат пасажирам у разі настання страхового випадку. Отримані від страхової компанії кошти ПАТ «Укрзалізниця» використовує на заходи з підвищення безпеки руху та запобігання випадкам травмування громадян.

Залізничний перевізник забезпечує високий рівень безпеки пасажирських перевезень. Про це свідчить і той факт, що впродовж червня 2016 року – травня 2017 року із застрахованих 117,5 млн пасажирів залізничного транспорту травмувань, які підлягали страховим виплатам, зазнали лише 60 осіб.

Тому некоректними та суб’єктивними є порівняння, зроблені журналістом сюжету ТСН за 9 липня, так само, як і звинувачення у збагаченні та нецільовому використанні страховою компанією та залізницею отриманих від пасажирів страхових внесків.

Щодо згаданої в телесюжеті потерпілої пасажирки Нелі Попової, то залізничники не лише забезпечили їй безкоштовне лікування в травматологічному відділенні залізничної лікарні, а й готові допомогти доставити її документи в страхову компанію. Як зазначила сама потерпіла, вона досі не написала заяву на страхову виплату.

Нагадаємо, що жінка зазнала травмування 27 травня, коли на станції Нігин Хмельницької області сталося зіткнення пасажирського поїзда № 139 Київ – Кам’янець-Подільський з маневровим локомотивом вантажного поїзда. У результаті цієї транспортної події стався схід одного пасажирського вагона та локомотива.

URL оригинала: http://www.uz.gov.ua/press_center/up_to_date_topic/454438/
Разделы по теме:
Рубрики:   ЖД транспорт

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.