Новости. Укрзалізниця завершила електрифікацію та відкрила рух на дільниці Потоки — Золотнишине

Залізничний інформаційний портал, 06.09.2018.

Сьогодні, 6 вересня, зі станції Золотнишине відправився перший поїзд на електротязі. Це стало можливо завдяки електрифікації дільниці Потоки — Золотнишине. Відтепер Укрзалізниця зможе забезпечити напрямок Полтава — Кременчук — Користівка — Знам’янка електротягою. Рух новою електрифікованою дільницею урочисто відкрили Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон, в. о. голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов та Наглядова рада на чолі з її головою Шевкі Аджунером.

Володимир Кістіон подякував залізничникам за проведені роботи з електрифікації дільниці Потоки — Золотнишине, а також побажав Укрзалізниці більше таких важливих і перспективних проектів. За його словами, сьогодні Україна за обсягами електрифікації колій випереджає Польщу й Румунію, і до 2020 р. поставлено завдання довести рівень електрифікації Української залізниці до рівня розвинутих європейських країн, зокрема таких, як Австрія, Німеччина та Франція. Це дозволить Україні збільшувати вантажопотоки.

«Завдання — протягом двох років довести обсяг електрифікованих дільниць не менш як до 54 %, а це дасть можливість суттєво підвищити потенціал нашої держави та нарощувати обсяги перевезень на міжнародних транзитних коридорах у сполученні Європа — Азія», — зазначив Володимир Кістіон.

Євген Кравцов повідомив, що електрифікація дільниці Потоки — Золотнишине — це початок масштабного відновлення електрифікації залізничної мережі України, яка не проводилася вже майже шість років. «Сьогодні ми відкриваємо першу за останні шість років електрифіковану дільницю. Може, не найбільшу в історії Української залізниці, але точно знакову», — зазначив Євген Кравцов.

Він також повідомив, що на наступні декілька років Укрзалізниця запланувала реалізувати ще низку перспективних проектів з електрифікації. «Вже до кінця цього—з початку наступного року ми розпочнемо великий проект з електрифікації напрямку Долинська — Миколаїв — Колосівка, що буде однією з найбільших електрифікацій в історії незалежної України. Також упродовж наступного року ми плануємо запустити електрифікацію на напрямку Ковель — Ізов — Держкордон, що також буде підтримувати експортний потенціал України», — поінформував керівник Укрзалізниці.

Голова Наглядової ради Укрзалізниці Шевкі Аджунер наголосив на важливості державної підтримки в реалізації таких стратегічних інфраструктурних проектів, які сприяють покращенню ефективності не лише Укрзалізниці, а й усіх компаній, які працюють у цьому регіоні. «Такі проекти сприяють швидкому розвитку економіки та конкурентоспроможності нашої країни, тому ми будемо й надалі активно працювати над новими проектами», — сказав Шевкі Аджунер.

Щоденно на дільниці Потоки — Золотнишине курсує понад 10 поїздів, у тому числі з продукцією Полтавського гірничо-збагачувального комбінату — одного з основних експортоутворюючих підприємств країни. Завдяки електрифікації Укрзалізниця скоротить витрати на організацію перевезень, зменшить викиди в навколишнє середовище, прискорить доставку вантажів, адже не витрачатиметься час на заміну локомотивної бригади та електровоза на тепловоз. Окупність проекту становитиме приблизно п’ять років.

Роботи з електрифікації дільниці Потоки — Золотнишине розпочато в лютому 2018 р. Вартість їх становила майже 204 млн грн. Усі роботи залізниця виконала за власні кошти. У ході електрифікації на дільниці було встановлено: 463 опори контактної мережі, 53 жорсткі поперечки, 71 анкер, 176 фундаментів. Змонтовано 284 консолі, 622 шт. кронштейнів і надставок, а також 27,820 км несучого тросу та контактного проводу, 26,61 км лінії ДПР та 21,310 км живлячого фідера.

У 2019 р. Укрзалізниця планує розпочати реконструкцію та електрифікацію 148-кілометрової дільниці Долинська — Миколаїв для підвищення пропускної спроможності напрямку Знам’янка — Миколаїв, що веде до морських портів Херсона.

Також у планах компанії на наступні кілька років — електрифікація дільниць Ковель — Ізов — Держкордон (94 км) та Миколаїв — Колосівка (105 км), реконструкція з електрифікацією дільниці Держкордон — Овруч — Коростень — Житомир — Бердичів (215 км).

Експлуатаційна довжина колій Укрзалізниці становить 19 927 км, з них електрифіковано 9355 км, або 46,94 %. До 2021 р. Укрзалізниця планує збільшити експлуатаційну довжину електрифікованих колій на 430 км, частка електрифікованих колій становитиме 48,95 %.

Після відкриття електрифікованої дільниці Віце-прем’єр-міністр України Володимир Кістіон, керівник Укрзалізниці Євген Кравцов та інші учасники заходу сьогодні також відвідають Полтавську дистанцію електропостачання, тягову підстанцію Полтава, моторвагонне депо Полтава та локомотивне депо Полтава, рухомий склад яких забезпечує усі види перевезень на дільницях Полтава — Кременчук — Знам’янка — Полтава.

Фото1 Фото2 Фото3 Фото4

URL оригинала: https://info.uz.ua/news/ukrzaliznitsya-zavershila-elektrifikatsiyu-ta-vidkrila-rukh-na-dilnitsi-potoki-zolotnishine
Разделы по теме:
Рубрики:   ЖД транспорт

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.