Новости. Нардеп готує запити з приводу закупівлі китайських вагонів метро для Харкова: що кажуть у міськраді

Суспільне UA, 09.06.2020.

Народний депутат від Харківщини Олександр Бакумов готує депутатські запити щодо результатів тендеру на закупівлю восьми поїздів для харківського метро коштом Європейського інвестиційного банку. У конкурсі перемогла китайська компанія. Пропозицію українського виробника відкинули.

"Ситуація, яка склалась із поставкою нових вагонів для Харківського метро, викликає багато питань. На тендері виграла китайська компанія CRRC, але в суму не увійшли податки і розмитнення. Тож в подальшому доведеться заплатити додатково ще понад 25% від цієї вартості. Хоча Крюківський вагонобудівний завод запропонував ціну, яка перевищувала конкурента менше ніж на 1%", — написав Олександр Бакумов у Facebook.

За його словами, Харків не взяв до уваги факт, що Крюківський завод пропонує дешевше технічне обслуговування. Імпортувати товар, на його думку, недоцільно.

"Тож найближчим часом сформуємо депутатські звернення та запити в усі компетентні державні інституції. Пропоную колегам долучитися до цього процесу", — йдеться у дописі Бакумова.

Крюківській вагонобудівний завод висловив свою позицію на тему результатів конкурсу у повідомленні під заголовком "Харків стимулює китайську економіку" на офіційному сайті 5 червня.

"Що відбувається? Чому в усьому світі уряди (і Китай не виняток) реалізують програми з фінансової підтримки своїх виробників, читай — свого народу. І тільки Україна продовжує субсидувати зарубіжні компанії шкодячи власній економіці?", — пише пресслужба заводу.

Заступник Харківського міського голови з питань інфраструктури Євгеній Водовозов сказав Суспільному, що не коментуватиме ані допис нардепа, який не читав, ані позицію Крюківського заводу.

"Є тендерний комітет. Він приймає рішення, виходячи з економічної та технічної доцільності", — сказав Водовозов, додавши, що пропозиція китайського заводу була вигіднішою.

На уточнення, чи дійсно технічне обслуговування було б дешевшим, якби переможцем став Крюківський завод, заступник мера сказав: "Це не відповідає дійсності. Це питання Крюківського заводу. Але ми не коментуємо, поки не буде розглянуто банком (Європейським інвестиційним банком — ред.) скаргу Крюківського заводу. Це умови, які виставляє банк. Ми не маємо права".

Щодо питання податків Водовозов сказав: "Податки не входять зовсім — і в пропозиції одного заводу, і другого. Тому це маніпулювання".

URL оригинала: https://suspilne.media/39426-nardep-gotue-zapiti-z-privodu-zakupivli-kitajskih-vagoniv-metro-dla-harkova-so-kazut-u-miskradi/
Разделы по теме:
Рубрики:   Метро
Линии метро:   Олексіївська лінія

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.