Новости. Де у Харкові більше шансів інфікуватися коронавірусом — представниця лабцентру

Суспільне UA, 07.07.2020.

Основним джерелом розповсюдження вірусу у Харкові вважають транспорт. Про це розповіла представниця Харківського лабцентру Неля Новіцька в ефірі Українського радіо Харків.

За її словами, люди часто не вдягають маски у громадських місцях, зокрема у транспорті. А пацієнти, які потрапляють у лікарні з позитивним COVID-тестом, часто не пов'язують хворобу із інфікованими "контактними особами". Тому, найімовірніше, інфікуються у місті:

"За результатами епідрозслідування, ми спостерігаємо таку картину, що найтяжчі випадки трапляються з пацієнтами, які не є контактними з існуючими випадками... Неозброєним оком видно, що багато хто з харків'ян не використовує засоби індивідуального захисту під час відвідування громадських місць і при пересуванні громадським транспортом. І ми вважаємо, що це є основним джерелом розповсюдження захворювання у місті Харкові."

Відповідно до постанови Кабміну, відповідальність за контроль щодо носіння масок і заповненості транспорту тільки за кількістю сидячих місць покладається на перевізників.

За останні два тижні, каже Новіцька, збільшилася кількість тяжких хворих віком близько 50 років.

Щодо того, чи можуть сімейні лікарі впливати на виявлення вірусу, відпрацювання контактних людей, Новіцька каже, що перш за все звертатися до лікарів мають самі пацієнти:

"За контактними особами лікарі повинні спостерігати й вони, швидше за все, це роблять. Але якщо людина не звертається, то це особиста відповідальність громадян. І всі повинні знати, що при найперших симптомах захворювання, треба звертатися до лікаря".

До симптомів коронавірусної інфекції Новіцька відносить підвищення температури, слабкість, зі специфічних симптомів — втрату смаку, сухий кашель, біль за грудиною та будь-які легеневі симптоми.

Новіцька каже, зараз лабцентр працює на межі можливостей щодо ПЛР-тестувань. Тому скринінг роблять за вказівками лікарів, якщо пацієнт має підозру або мав контакт із хворим. Робити більше тестів не дозволяє апаратура:

"Кількість досліджень, які ми на сьогодні проводимо... Ми не можемо провести більше, тому що наша наявна апаратура не впорається".

У пресслужбі облдержадміністрації повідомили, що за 6 липня лабцентр провів 375 ПЛР-досліджень, які є остаточними у визначенні або спростуванні діагнозу COVID-19.

За словами Новіцької, тестів у лабцентру вистачає.

"Ми не радимо відвідувати будь-які громадські місця з великою кількістю людей. Не ходити без нагальної потреби до магазинів, до розважальних закладів, до кінотеатрів".

URL оригинала: https://suspilne.media/46124-de-u-harkovi-bilse-sansiv-infikuvatisa-koronavirusom-predstavnica-labcentru/
Разделы по теме:
Рубрики:   Город и область, Разное

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.