Новости. Справа про проспект Жукова: Харківська міськрада вважає, що суд мав звернутися до РФ

Суспільне UA, 14.12.2020.

Харківська міська рада вважає, що суд першої інстанції, який визнав протиправним рішення міськради про перейменування проспекту Григоренка на Жукова, дійшов неправильних висновків, оскільки не отримав доказів від Російської Федерації.

Позицію міськради у Другому адміністративному апеляційному суді 14 грудня озвучила представниця відповідача Ольга Бабак.

Один з аргументів міськради стосувався доведення факту обіймання Георгієм Жуковим посади міністра оборони СРСР.

"Суд першої інстанції з метою отримання документів від Міністерства оборони Російської Федерації, зокрема, пов'язаних з участю Жукова у вигнанні нацистських окупантів з України у Другій світовій війні, не звернувся із судовим дорученням до суду або іншого компетентного органу Російської Федерації, яка є правонаступником", — сказала Бабак.

"Отже, судом неповно з'ясовано обставини, пов'язані з участю Жукова у вигнанні нацистських окупантів з України у Другій світовій війні у 1939-1945 рр., не витребувано судом об'єктивних даних про Жукова від Російської Федерації, при реальній можливості витребування, серед іншого, призвело до неправильного вирішення справи", — додала вона.

Міськрада також посилається на те, що суд не врахував дані історичної довідки, в якій йшлося про участь Жукова у звільненні України від нацистських загарбників, і "безпідставно визнав факт обіймання Жуковим керівних посад у вищих органах влади та управління".

"Згідно з рішенням суду, обіймання Жуковим керівних посад у Комуністичній партії та у вищих органах влади не можуть бути кваліфіковані в якості загальновідомих, адже взагалі не підтверджуються жодними з офіційних та достовірних поза розумним сумнівом джерелом інформації в Україні станом на 1 січня 2020", — заявила Бабак.

Представник позивача Андрій Коломійцев зазначив, що на сайті Міністерства оборони Російської Федерації є інформація про Жукова як міністра оборони.

— Скажіть, будь ласка, сайт Міністерства оборони не є поза розумним сумнівом доказом того, що він таки займав цю посаду? — спитав Коломійцев у Бабак.

— Вважаємо, що ні, — відповіла представниця міськради.

На питання, чому міська рада не зробила відповідний запит до РФ перед тим, як перейменовувати проспект, представниця міськради сказала, що "це не передбачено законодавством".

"Це не передбачено чинним законодавством, не передбачено обов'язку органів місцевого самоврядування звертатися із такими запитами. Харківська міська рада вважала достатніми ті підстави, на підставі яких приймалось це рішення. Рішення своє вважає законним та обґрунтованим", — відповіла Бабак.

Основним аргументом позивача Андрія Коломійцева було посилання на закон "Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій”.

"Цей закон забороняє називати іменем або псевдонімом людини, яка займала вищу керівну посаду або вищу політичну посаду при радянській владі. Жодних виключень там немає. Маршал Жуков прямо підпадає під цей закон", — сказав Коломійцев.

Суд оголосив у справі перерву до 18 січня.

URL оригинала: https://suspilne.media/88057-sprava-pro-prospekt-zukova-harkivska-miskrada-vvazae-so-sud-mav-zvernutisa-do-rf/
Разделы по теме:
Рубрики:   Город и область
Улицы и площади:   проспект Петра Григоренка

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.