Новости. Харківський авіазавод може отримати замовлення на 8 літаків для військових

Суспільне UA, 15.01.2021.

Держава робить кроки для формування замовлення для Харківського державного авіаційного виробничого підприємства.

Про це 15 січня в ефірі Суспільного розповів президент Асоціації "Укравіапром" Віктор Попов.

"Сьогодні, саме сьогодні, відбулася у Міністерстві (з питань стратегічних галузей промисловості України — ред.) масштабна нарада по ХАЗу. Основні його тези: це виведення його з банкрутства, прийняття закону про списання боргів, формування для нього держоборонзамовлення, з чим ми активно працювали разом з Міністерством наприкінці року", — розповів Попов.

За його словами, замовлення стосується будівництва восьми літаків Ан-74. Передбачається, що підприємство добудує частину літаків, які стоять на заводі як незавершені.

"Ми маємо попередні листи та побажання наших військових про замовлення восьми літаків. Це чотири патрульні літаки для Військово-морської авіації та чотири для Міноборони у вигляді транспортних. І сьогодні було прийнято рішення за дорученням президента у цьому ж місяці до 1 лютого провести засідання РНБО з авіації, де передбачити для ХАЗу обов'язкове розміщення цього держоборонзамовлення", — пояснив він.

За його словами, указ про замовлення має підписати президент.

"Це має закінчитися указом президента і це, я упевнений, дасть колосальний поштовх нашому рідному авіаційному заводу", — зазначив Попов.

Попов нагадав, що у грудні Міноборони й державне підприємство "Антонов" уклали договір на будівництво трьох літаків Ан-178.

"Я хочу зробити акцент, що це перш за все в цілому для розвитку промисловості в цілому — авіаційної промисловості, тому що вперше за часи існування незалежної держави України, це було перше держоборонзамовлення на літаки від Міноборони", — сказав Попов.

За його словами, харківський авіазавод частково братиме участь у будівництві трьох літаків, "виготовляючи певні компоненти".

За інформацією Попова, на авіазаводі 3,6 млрд боргів, 2 млрд грн з яких — борги з облігацій, близько 800 млн грн — борги перед комерційними структурами, 256 млн — зарплатна заборгованість. За словами президента "Укравіапрому", є сподівання, що у першій половині 2021 року авіазаводу спишуть частину боргів, решту — реструктуризують.

URL оригинала: https://suspilne.media/96460-harkivskij-aviazavod-moze-otrimati-zamovlenna-na-8-litakiv-dla-vijskovih/
Разделы по теме:
Рубрики:   Авиатранспорт

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.