Новости. Комітет ВР рекомендував приватизувати Харківський авіазавод

Суспільне UA, 22.10.2021.

Парламентський комітет з питань економічного розвитку рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроєкт про приватизацію Харківського авіаційного заводу.

Рішення ухвалили на засідання комітету 20 жовтня. Підприємство має 4,5 млрд гривень боргів, активів майже удвічі менше — 2,5 млрд гривень, повідомив автор законопроєкту — нардеп Ігор Копитін.

"Важливо сказати, що головним для розвитку цього підприємства є списання боргів держави. І це б тоді дало можливість розвитку і завантаження підприємства через підготовку до виробництва та програму імпортозаміщення по Ан-74, в першу чергу, який потрібен нашій державі й про це говорять і Міноборони, і інші державні замовники з сектору національної оборони", — сказав на засіданні гендиректор ДК "Укроборонпром" Юрій Гусєв.

Літаками Ан-74 цікавляться іноземні країни, зокрема, Канада, сказав під час виступу у Києві тимчасово виконуючий обов'язки голови Харківської облдержадміністрації Олександр Скакун. За його словами, приватизація заводу дозволить залучити інвесторів та погасити борги.

"Я за останній місяць зустрівся з п'ятьма послами G7. Ми щоразу торкаємося питання ХАЗу. Я, як можу, рекламую, дуже цікава машина. Канадці цікавляться дуже і дуже. Посол Канади каже про це прямо. У них одне питання: чому ви не закупаєте їх самі собі, не літаєте, а так нахваляєте? Важко знаходити відповідь... Я бачу інтерес бізнесу через послів до наших машин. Питання тільки в тому, яку ми виробимо дорожню карту", — сказав Скакун.

"Колектив вже доведений до відчаю. Неодноразово люди виходили на вулицю. Були спроби перекриття великих артерій. Поки нам з керівництвом заводу, концерну вдається уникнути глобального колапсу робочих. Але питання йде на дні", — зазначив очільник ОДА.

"Попереду — розгляд Верховною Радою: два читання, можливі правки. Ми все це добре усвідомлюємо. Проте зараз розв'язання проблем ХАЗу стало набагато реальнішим, ніж було ще вчора — до засідання комітету", — написав Скакун після засідання у Facebook.

Зв'язатися з гендиректором авіазаводу Олександром Кривоконем Суспільному не вдалося. За словами його помічниці, він перебуває у відпустці. У коментарі Depo.Харків 19 жовтня Кривоконь сказав, що законопроєкт потребує доопрацювання. У такому вигляді приватизацію підприємства він не підтримує.

"Законопроєкт треба доопрацьовувати. Перше — списати державну заборгованість, заборгованість за енергоносії і заборгованість перед Пенсійним фондом, Фондом соціального страхування тощо, що зніме близько 3 млрд грн боргів. Друге, у законі має бути прописана можливість участі всіх охочих, які мають показати своє бачення розвитку підприємства. Третє, затвердити план санації та надати підприємству можливість реалізувати непрофільні активи та розрахуватися по боргах з заробітної платні. Четверте, передбачити угоду з Міноборони на проведення робіт на модернізацію та імпортозаміщення літака Ан-74", — сказав Кривоконь.

URL оригинала: https://suspilne.media/174001-komitet-vr-rekomenduvav-privatizuvati-harkivskij-aviazavod/
Разделы по теме:
Рубрики:   Авиатранспорт

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.