Новости. "Ти розумієш, що потрібен": як працюють харківські залізничники під час війни

Суспільне UA, 27.05.2022.

Близько сотні вагонів на день самотужки заправляв водою та вугіллям бригадир Антон Філоненко, поки з харківського вокзалу тривала евакуація. Лише за перший місяць повномасштабної війни, за даними "Укрзалізниці", звідти виїхали 700 тисяч людей. Вантажила вугілля у ті дні й інструкторка Вікторія Фісіна, а потім повернулася до вагона провідницею, щоб допомогти евакуювати людей з інвалідністю.

Перші десять днів повномасштабного вторгнення Росії бригадир залізниці Антон Філоненко на заправці вагонів працював сам. На день треба було завантажити водою і вугіллям по сотні вагонів.

"Одного дня я побіг заправляти вагони, коли чую — два літаки. Це було вночі, близько 02:00. Мені провідники кричать: "Ховайся у перехід, нас потім заправлять, на іншій станції!". А я кажу: "Ні, це мої обов’язки, немає підопічних — я за них", — розповідає Антон Філоненко.

Працював Антон цілодобово. Говорить, потрапляв і під обстріли.

"Я побачив спалах у районі Сортировки, трохи далі. І рахую секунди. На третій секунді як гахнуло, мене завалило на коліна", — розповідає Філоненко.

Перший тиждень повномасштабної війни вантажила вугілля й інструкторка Вікторія Фісіна. А потім отримала завдання: евакуювати з Харкова дев’яносто людей з інвалідністю. Більшість — слабозрячих. Їх довелося нести до потяга на собі крізь натовп, розповідає Вікторія.

"Страшно, коли ведеш за собою людей, які самі не можуть це зробити через свій фізичний стан. І ти намагаєшся допомогти, а люди, які значно сильніше, продираються крізь натовп. Йдеш з військовими й просиш: "Хлопці, дайте коридор". Я завожу останню коляску, зачиняються двері. І погляд цієї людини, яка розуміє, що вона врятована… У той момент розумієш, що ти потрібен", — розповідає інструкторка Вікторія Фісіна.

URL оригинала: https://suspilne.media/243771-ti-rozumies-so-potriben-ak-pracuut-harkivski-zaliznicniki-pid-cas-vijni/
Разделы по теме:
Рубрики:   ЖД транспорт

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.