Новости. У Лозівській громаді перейменують чотири залізничні зупинки, назви яких вказують на відстань до Москви

Суспільне UA, 22.05.2023.

Залізничні зупинки, які вказують на відстань до Москви, планують перейменувати у Лозівській громаді. Підібрати нові назви для чотирьох пунктів місцевій владі запропонували дирекції Південної та Придніпровської залізниць.

Краєзнавець В'ячеслав Труш розповів, що місце у Лозовій, на честь якого пропонують перейменувати залізничний пункт, розташований за сотню метрів звідси. Тут зупиняються електропотяги, що курсують у бік Дніпра. Нині він має назву 936 кілометр.

"936, 940 кілометри було вирішено перейменувати, бо ними кілометраж відраховується від Москви, яка нам 300 років вже не потрібна, і відповідно є варіант зробити назви цих зупинок більш милозвучними", — повідомив науковий співробітник Лозівського краєзнавчого музею В'ячеслав Труш.

"Тут понад 100 років тому розташовувалася відпочинкова місцевість лозівчан — Марусів сад, де були саме фруктові дерева. І ми бачимо нащадків цих дерев", — сказав В'ячеслав Труш.

На початку березня до Лозівської міськради звернулися Придніпровська та Південна залізниці, які запропонували підібрати нові назви для чотирьох зупинних пунктів на території громади, розповів секретар міськради Юрій Кушнір. За його словами, залізничники пропонували й свої варіанти.

"Вони пропонували Гражданський перейменувати на Суспільний, 936 км — на 5-й мікрорайон, а по 939 та 940 пропозицій не було, ми їх вже напрацювали. Це вперше отримали такі звернення від залізниці, якщо надходитимуть ще пропозиції, розглядатимемо їх", — сказав секретар Лозівської міської ради.

За словами Кушніра, над новими назвами понад місяць працювала топонімічна комісія. Зупинку 936 кілометр пропонують назвати Марусів сад, 939 кілометр — Дачний, 940 кілометр — Нестеліївка, роз'їзд Гражданський перейменувати у Нове, на честь села поряд, повідомив секретар міськради.

"Першими опрацьовували питання історики та краєзнавці, щоб нові назви несли символізм. Ми оформили ці пропозиції протоколом і направили до дирекцій Придніпровської залізниці та Південної залізниці для прийняття рішень. Тому що нові назви вони будуть присвоювати", — зазначив Юрій Кушнір.

Заміна назв станцій та залізниць має закінчитися до кінця 2023 року, повідомила у відповіді на запит Суспільне Харків директорка з інформаційної політики "Укрзалізниці" Сабіна Абляєва. За її даними, на Південній залізниці процес перейменування почався щодо 40 станцій.

Що відомо про перейменування залізничних зупинок

Перейменування залізничних пунктів та станцій триває в межах програми "Залізна українізація". Вона опублікована на сайті "Укрзалізниці". Відповідно до неї, відрахунок відстаней на українській залізниці тепер ведеться з Києва.

URL оригинала: https://suspilne.media/480721-u-lozivskij-gromadi-perejmenuut-cotiri-zaliznicni-zupinki-nazvi-akih-vkazuut-na-vidstan-do-moskvi/
Разделы по теме:
Рубрики:   ЖД транспорт

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.