Новости. На вістрі технічного прогресу

Газета "Харківський електротранспорт", 21.09.2002.

Творча думка, спрямована на вирішення невідкладних й важливих технічних проблем на виробничих дільницях підрозділів та служб нашого підприємства, завжди була і є невід’ємною частиною технічного прогресу. Як ніколи раніше, нині, в умовах економічної кризи, дуже важливо вирішувати ті чи інші реальні завдання з меншими затратами, використовуючи вторинну сировину і матеріали, відновлюючи вношені деталі, збільшуючи тим самим строк служби вузлів та агрегатів рухомого складу й пристроїв.

В рішення таких завдань спільно з технічними службами свій внесок роблять і раціоналізатори нашого підприємства. В цілому, за 8 місяців 2002 року подано 64 раціоналізаторські пропозиції з економічним ефектом 32,8 тис. грн. Авторський загал складає 63 робітники та інженерно-технічні працівники.

На жаль, остання цифра говорить про деяке зниження активності раціоналізаторської діяльності.

Та в таких колективах, як тролейбусне депо №3, Салтівське трамвайне, Депо №1, Жовтневе і Комінтернівське трамвайні, тролейбусне №2 та ЕТУСС новаторська активність і нині помітна. Так, у тролейбусному депо №3 подано 2 раціоналізаторські пропозиції, авторів — п’ять, а річний економічний ефект дорівнює 15,1 тис. грн. У Салтівському відповідно: 13, 13, 8,9; у Депо №1: 26, 21, 4,3 тис. грн.

Доречно назвати і деякі раціоналізаторські пропозиції, які заслуговують на увагу. Це — "Технологія відновлення монолітного колектора електродвигуна ДК-661", автори — Л.Г. О***в, Г.П. Н******о, О.П. А****н, С.М. Т******в з тролейбусного депо №3; "Технологія відновлення ізоляційного барабана прискорювача Т-3", котру запропонували М.П. Т****б, В.О. К********й та А.В. П****в з Салтівського трамвайного депо; "Дистанційний упор при пресуванні ступиць колісних пар", розроблений М.М. С******м з Комінтернівського депо; "Комплекс програмних засобів з обліку основних коштів підприємства", поданий Н.А. К*******о з ЕТУССу.

Взагалі ж слід відзначити найактивніших раціоналізаторів поточного року: обмотувальника ЦТО і РПС тролейбусного депо №З О.П. А*****а, начальника ПТВ цього підрозділу А.І. Л********о, слюсаря з Салтівського трамвайного депо М.П. Т*****а та начальника ПТВ В.О. К*********о, начальника дільниці Депо №1 М.В. К****а та бригадира О.М. Г******а, електрослюсаря Жовтневого депо В.В. Б********а та начальника цеху Г.С. Д*******а, начальника сектора програмного забезпечення ЕТУССу Н.А. К*******о, слюсаря Комінтернівського депо М.М. С*****а та начальника ПТВ А.І. О****а, начальника ПТВ тролейбусного депо №2 В.А. Ш*****а та слюсаря М.Г. С*******а.

Судячи з результатів минулого року, Салтівське трамвайне та тролейбусне депо №2 могли б краще розвивати творчий потенціал. Разом з тим слід сказати і про низький рівень раціоналізаторської діяльності в службах, навіть констатувати її відсутність. Якщо в минулому році за аналогічний період, наприклад, у службі руху було подано одну раціоналізаторську пропозицію при участі 8 осіб, то в цьому році — жодної. В КАТП-2022 було 3 новації за участю трьох працівників. У поточному ж творчий потенціал вичерпався.

Керівництво технічних служб не приділяє належної уваги раціоналізаторській діяльності у своїх колективах. А поле діяльності людей творчої думки велике. Багато "вузьких" місць в роботі рухомого складу. Ще велика доля важкої праці при його ремонті, а також в технічних службах підприємства. Працювати є над чим. Як ніколи зараз потрібні творчі пропозиції з поліпшення роботи вузлів і агрегатів рухомого складу, колійного і енергогосподарства.

Сьогодні, в День винахідника і раціоналізатора України, від імені адміністрації підприємства поздоровляю увесь колектив новаторів, котрі роблять немалий внесок у підвищення ефективності роботи наших підрозділів. Бажаю вам, людям творчої думки, нових вдалих знахідок, розробок, нестандартних рішень, здоров’я і щастя.

В. ВІТЧЕНКО,
головний інженер ХКП "Міськелектротранс"

№75-76 (5128-5129), 21 вересня 2002 року

Разделы по теме:
Рубрики:   Трамвай, Троллейбус
Перевозчики:   Депо №1, Коминтерновское трамвайное депо, КП "Жовтневе трамвайне депо", КП "Салтівське трамвайне депо", КП "Тролейбусне депо №2", КП "Тролейбусне депо №3"

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.