Новости. Опановує професію водійська зміна

Газета "Харківський електротранспорт", 15.03.2003.

Аудиторія №20 навчально-курсового комбінату нашого підприємства була просто "залита" весняним сонячним світлом. Та обстановка панувала тут робоча, серйозна. І це зрозуміло, адже учні 2-ї трамвайної групи зосереджено працювали над розв’язанням завдань із Правил дорожнього руху. Схилені голови, тихі чіткі відповіді на запитання викладача В.А. П*********ого.

Поки він робить учням необхідне роз’яснення, ще раз оглядаю кабінет. Цілу стіну займають дорожні знаки, котрі мають електричне підсвічування. Це дає можливість учням, котрі їх щодня бачать годинами перед очима, запам’ятати важливу інформацію, як говориться, назавжди. І потім, під час роботи в лінії, реагувати на знаки автоматично, на рівні підсвідомості. Наскільки це важливо, розповів учень групи В.О. П******в.

— Я раніше не мав справи із дорожнім рухом та будь-якими транспортними засобами. Тому на цих заняттях постійно дізнаюсь про щось нове, цікаве. Навчатися на водія трамвая прийшов із Жовтневого депо, де працював деякий час кондуктором. Особливо мені подобається, як Віктор Антонович подає нам матеріал: чітко, докладно.

А от Л.В. І***ко розповіла, що ії шлях в навчально-курсовий комбінат був дещо інший. Вона працювала на підприємстві, котре належить фірмі "Мівіна", але після смерті чоловіка вимушена була знайти таку роботу, котра б дозволяла більше уваги приділяти дітям-підліткам. Бо на "Мівіні" в неї не було навіть вихідних.

— Мені допомогла піти на навчання районна служба зайнятості, — розповіла жінка. — Із зацікавленням вивчаю будову вагона, електричне обладнання. Щодня уявляю себе за пультом управління, а коли їжджу на трамваї, уважно спостерігаю, як працює водій. Час спливає швидко. Тож десь на початку квітня у нас екзамени, а потому — учбове стажування. Про Віктора Антоновича можу сказати одне — він робить все для того, щоб ми засвоїли матеріал.

— А мені порадив піти на міський електротранспорт брат, котрий трудиться у Комінтернівському депо, — зазначив В.В. Х*********ий. — Сам я за професією вчитель фізики. Але останнім часом справи у школі йдуть складно. Зарплати невисокі, а психологічне навантаження та відповідальність за дітей величезні. Вирішив стати водієм трамвая і після закінчення навчально-курсового комбінату прагну трудитися в Комінтернівському депо. Сьогодні радує те, що досить легко освоюю механічну та електричну частину вагона. Знання з фізики допомагають.

У кожного майбутнього водія своя доля, часто непростий життєвий шлях, який привів на поріг навчально-курсового комбінату. Але свій вибір ці дорослі люди вже зробили і опановують нову професію.

Своїми думками з цього приводу поділився і директор навчально-курсового комбінату І.К. Славута:

— Приблизно 75 процентів наших учнів — ті, кого направили до нас районні центри з працевлаштування. Це відносно нова, але ефективна форма співпраці з ними. Сьогодні учбове стажування проходить ще одна група, цього разу тролейбусна. Підготовка водіїв триває. А, отже, незабаром наше підприємство отримає нову зміну руховиків.

М. АРТАМОНОВ

На знімку: під час занять з правил дорожнього руху.

№21-22 (5179-5180), 15 березня 2003 року

Разделы по теме:
Рубрики:   Трамвай
Перевозчики:   Коминтерновское трамвайное депо, КП "Жовтневе трамвайне депо"

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.