Новости. Наш музей цікавить всіх

Газета "Харківський електротранспорт", 13.09.2003.

Іноді ми самі не усвідомлюємо наскільки великим є потяг найрізноманітніших людей до історії електротранспорту, того, як він зароджувався, розвивався від повільної, дещо незграбної конки до сучасних швидкісних красенів, котрі ми можемо щодня спостерігати на вулицях наших міст. Адже трамвай та тролейбус викликають у переважної більшості городян глибокі і зворушливі почуття.

Це ще раз можна було відчути під час екскурсії по залах Народного музею історії ХКП "Міськелектротранс" групи дітей-інвалідів з харківської школи-інтернату. Дітям все дуже сподобалося в нашому музеї. Навіть більше того: хлопчики та дівчатка хотіли до всього доторкнутися руками, перевірити, наприклад, чи справжній це трамвай в нашій експозиції, чи іграшковий. А діорама пансіонату "Комунальник" просто їх притягувала. Дітлахи бажали опинитися серед красивої природи, переконатися, яка там трава або вода.

Нарешті дійшла черга до конки. І тут запитання посипалися з усіх боків. Школярам було просто дивно: коні, а тягнуть справжній трамвай. А чи вистачало у них сил долати крутий схил? А чи не втомлювалися тварини працювати цілий день? Я детально відповідала і навіть раділа їх дитячій допитливості. Бо дуже непросто дорослому зрозуміти, що саме цікавить юних екскурсантів.

Також наприкінці серпня до музею завітав гість із Москви, справжній фанат, як зараз говорять, електротранспорту, Костянтин Климов. Він також із зацікавленням оглянув експозицію. З’ясувалося, що К. Климов сам тролейбусник — давно "захворів" на справжню любов до міського електротранспорту. Він любить фотографувати рухомий склад і подарував музею календарик, на котрому зображено його фотознімок.

Ось що московський гість написав у книзі відгуків: "Дуже радий відвідинам музею міськелектротранспорту м. Харкова. Хочеться сподіватися, що музей буде й надалі рости й поповнюватися експонатами у натуральний розмір. Адже це дуже потрібно нам і багатьом людям, котрі небайдужі до електротранспорту".

Ще й ще раз переконуєшся, що любов до трамвая та тролейбуса об’єднує найрізноманітніших людей. І це зрозуміло, адже історія нашої країни, міста і електротранспорту пов'язані між собою невидимими, але міцними традиціями.

В. ПАФИК,
завідуюча Народним музеєм історії ХКП "Міськелектротранс"

№73-74 (5137-5138), 13 вересня 2003 року

Разделы по теме:
Рубрики:   Трамвай, Троллейбус

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.