Новости. Хто має право на безкоштовний проїзд залізницею

Газета "Слобідський край", 29.02.2024.

Деякі категорії пасажирів мають право на оформлення безкоштовних квитків, а деякі – на пільги від «Укрзалізниці». Головне – мати документи, які підтверджують право на пільгу.

Пільги залізниці для осіб з інвалідністю

Безкоштовний проїзд щорічно (туди й назад) на внутрішніх рейсах мають особи з інвалідністю внаслідок війни І чи II груп. Для них діють 50% знижки у період з 1 жовтня до 15 травня на внутрішні рейси.

Особи з інвалідністю внаслідок війни II, III групи з-поміж учасників бойових дій у період Другої світової війни, яким виповнилося 85 років і більше, а також учасники бойових дій у період Другої світової війни, яким понад 85 років, мають право на безкоштовний проїзд 1 раз на рік на внутрішніх рейсах, 50% знижки з 1 жовтня до 15 травня на внутрішніх рейсах.

Особи з інвалідністю внаслідок війни III групи – безкоштовний проїзд 1 раз на два роки (туди та назад) або проїзд 1 раз на рік зі знижкою 50% на внутрішніх рейсах.

У період з 1 жовтня по 15 травня на внутрішніх рейсах знижку в 50% мають особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та особи, які супроводжують осіб з інвалідністю І групи або дітей з інвалідністю (не більше одного супроводжуючого).

Пільги залізниці для військовослужбовців та їх родин

Учасники бойових дій мають право на безкоштовний проїзд 1 раз на два роки (туди та назад) або проїзд 1 раз на рік зі знижкою 50% на внутрішніх рейсах.

Батьки військовослужбовців, які загинули, померли або зникли безвісти під час проходження військової служби, мають право на безкоштовний проїзд 1 раз на два роки (туди та назад) або проїзд 1 раз на рік зі знижкою 50% на внутрішніх рейсах.

Один раз на рік туди та назад діє 50% знижка на квитки для батьків чи подружжя військовослужбовців, які загинули внаслідок поранення, отриманого під час захисту колишнього СРСР, або під час виконання інших обов’язків військової служби або внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті, або безкоштовний проїзд раз на два роки на міжнародних рейсах до країн СНД.

Залізничні пільги для дітей та студентів

Діти віком до 6 років, які не займають окремого місця, мають право на безоплатний проїзд без проїзного документа. Перевезення дітей на зазначених умовах здійснюється впродовж року, без обмеження кількості поїздок, категорії поїзда та вагона.

Діти віком від 6 до 14 років здійснюють поїздки у пасажирських вагонах усіх категорій з оплатою в розмірі 75% від вартості проїзду дорослого пасажира, але мають власне місце.

Зауважимо, що діти до 14 років допускаються до перевезення в пасажирських поїздах тільки в супроводі дорослих та за умов надання документів, які посвідчують вік дитини: свідоцтво про народження або його копія, що нотаріально завірена.

Варто знати також, що у разі проїзду по території України в поїздах формування залізниць інших країн знижка з вартості проїзду надається дітям віком від 5 до 10 років.

Для учнів та студентів на всіх внутрішніх поїздах діє знижка у розмірі 50 %. Це стосується плацкарту, вагонів 2-ї та 3-ї категорії і всіх регіональних поїздів.

При купівлі квитка та при посадці в поїзд необхідно пред’явити студентський квиток. Але пільга не поширюється на квитки у вагони СВ, купе та у вагони 1-го класу (виняток становлять регіональні поїзди).

URL оригинала: https://www.slk.kh.ua/news/suspilstvo/hto-mae-pravo-na-bezkostovnij-proizd-zalizniceu.html
Разделы по теме:
Рубрики:   ЖД транспорт

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.