Новости. Чергова спроба перейменувати пр. Григоренка у Харкові провокує штучний конфлікт — УІНП

Суспільне UA, 28.01.2020.

Позиція Українського інституту національної пам'яті щодо намірів міської влади Харкова повернути проспекту Григоренка декомунізовану назву "пр. Маршала Жукова" залишається незмінною.

Про це йдеться у заяві на сайті УІНП.

"У відповідності до діючого законодавства жоден об’єкт топоніміки в Україні не може бути названий на честь маршала Жукова. Це суперечить ч. 6, ст. 3 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», де прямо забороняється присвоювати юридичним особам та об’єктам права власності імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади у Комуністичній партії, вищих органах влади та управління СРСР. Георгій Жуков за свою кар’єру обіймав низку таких посад, зокрема був міністром оборони СРСР у 1955-1957 рр. і членом Президії ЦК КПРС у 1957 році", — зазначають в Інституті.

На думку представників УІНП, спроба міської влади назвати проспект іменем Жукова, яким він був до травня 2016 року, "провокує штучний конфлікт у прифронтовому регіоні".

"Очевидно, що такі дії суперечать заклику Президента щодо постатей, які об’єднують, а не роз’єднують українців", — вважають в УІНП.

Там також зазначають: "Символічно, що розпорядження харківського міського голови про підготовку до присвоєння проспекту Петра Григоренка імені маршала Жукова, було підписано напередодні Дня Соборності України".

Як відомо:

— 19 червня 2019 року Харківська міська рада повернула проспекту Григоренка у Харкові декомунізовану назву "пр. Маршала Жукова". Низка громадян і представників політичних партій звернулася до суду з вимогою визнати рішення міськради протиправним.

— Харківський окружний адміністративний суд визнав, що міськрада прийняла рішення в порушення процедури. 8 листопада Другий апеляційний адмінсуд скасував рішення першої інстанції і виніс нове, в якому так само визнав порушення процедури, а саме – непроведення громадських слухань. Міська рада подала касаційну скаргу.

— 19 листопада Харківська міськрада оголосила громадські слухання в форматі "електронної консультації" на сайті міської ради.

— Обговорення завершилося 18 грудня: кількість голосів "за" перейменування переважає. Згодом за його результатами у міськраді оприлюднили офіційний звіт.

— 20 січня мер Харкова Геннадій Кернес розпорядився підготуватися до повторного перейменування проспекту Григоренка на Жукова.

URL оригинала: https://suspilne.media/11268-cergova-sproba-perejmenuvati-pr-grigorenka-u-harkovi-provokue-stucnij-konflikt-uinp/
Разделы по теме:
Рубрики:   Город и область
Улицы и площади:   проспект Петра Григоренка

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.