Новости. Старт програми оновлення вантажного парку — завод АТ «Укрзалізниця» збудував 60 нових піввагонів

Офіційний сайт "Укрзалізниці", 28.01.2022.

Акціонерне товариство «Українська залізниця» розпочало програму оновлення парку вантажних вагонів. Так, на власному підприємстві — Панютинському вагоноремонтному заводі (ПВРЗ) — компанія виготовила вже 60 піввагонів. Роботи проводяться у рамках реалізації програми Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво».

Сьогодні, 28 січня 2022 року, новозбудована партія вагонів передана в експлуатацію на станцію Лозова, звідки оператор рухомого складу Укрзалізниці «Центр транспортної логістики» відправить їх під навантаження.

Впродовж 2022 — 2025 років Укрзалізниця планує поповнити свій вантажний парк 7900 новими вагонами: 6500 піввагонів та 1400 зерновозів. Це найбільше оновлення парку вантажних вагонів з 2016 – 2018 років, коли було поповнено парк 7120 вагонами.

«Минулого року за підтримки Президента та Уряду ми розпочали оновлення пасажирських вагонів та інфраструктури, цього року до програми «Велике будівництво» приєднується оновлення й вантажних вагонів. Наше завдання ліквідувати з колій металобрухт та підтримувати свій парк у кількісному та якісному стані. Акцент робимо на рухомий склад із найбільшим попитом — піввагонах та зерновозах», — зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін.

Так, у 2022 році АТ «Укрзалізниця» планує збудувати на власних підприємствах — Панютинському вагоноремонтному заводі, Дарницькому вагоноремонтному заводі та Стрийському вагоноремонтному заводі — 1496 вантажних вагонів: 1446 піввагонів та 50 зерновозів. Зокрема, на Панютинському вагоноремонтному заводі буде збудовано 714 піввагонів та 50 зерновозів. Ще 1 560 вантажних вагонів планується відремонтувати на ПВРЗ.

За словами в.о. директора філії «Панютинський вагоноремонтний завод» Алли Миснік, відновлення замовлень на будівництво вагонів матиме й позитивний ефект для економіки країни та регіону. «Вперше за три останні роки завод починає працювати та нарощувати свої потужності. Для мешканців регіону — це робочі місця та стабільна заробітна плата. Для держбюджету та місцевого бюджету — відрахування у вигляді податків. Так, за 2019 – 2021 роки завод здійснив платежів до бюджету та цільових фондів на суму 266,6 млн грн, з них до місцевого бюджету — 91,4 млн грн», — зазначила керівниця заводу.

Будувати нові вантажні вагони АТ «Укрзалізниця» планує за власні та залучені кошти.

Нагадаємо, Міністерство юстиції України 28 грудня 2021 року зареєструвало наказ Міністерства інфраструктури України № 647, який дав старт масштабній програмі оновлення парку вантажних вагонів України в період 2022-2031 років. У рамках програми буде впроваджуватися поетапне обмеження терміну експлуатації вантажних вагонів у завантаженому стані протягом цілих 10 років та приведення цього терміну до нормативного, тобто піввагонів — з 44 років до 22 років; зерновозів — із 45 років до 30 років. Це той граничний термін експлуатації вагонів, який визначив саме виробник таких вагонів. Окрім цього, програма оновлення парку вагонів передбачає запуск програми будівництва вагонів на українських вагонобудівних підприємствах, що потребуватиме інвестиції в вагонобудівну галузь у розмірі понад 120 млрд грн, з боку АТ «Укрзалізниця» розмір інвестицій — 52,3 млрд грн; з боку учасників ринку — 68,1 млрд грн.

Довідково: Панютинський вагоноремонтний завод засновано в грудні 1869 року. Наразі тут працює 1582 працівники. На території заводу можуть одночасно знаходитися до 1000 вагонів. Потужність підприємства дозволяє будувати 2000 нових вагонів та ремонтувати 2160 вантажних вагонів на рік.

Піввагон — залізничний вантажний відкритий вагон з високими бортами, призначений для перевезення навалювальних вантажів (руда, вугілля, флюси, лісоматеріали тощо). Шістдесят збудованих вагонів моделі 12-9911-01 з глухим кузовом. Вагон має вантажопід’ємність — 71 тонну та об’єм кузова — 86 м3. Нормативний строк служби 22 роки.

URL оригинала: https://www.uz.gov.ua/press_center/up_to_date_topic/575652/
Разделы по теме:
Рубрики:   ЖД транспорт

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.