Новости. Вулицю Пушкінську в Харкові вимагають перейменувати на честь Сковороди

Суспільне UA, 08.05.2022.

Вулицю Пушкінську в Харкові пропонують перейменувати на честь Григорія Сковороди. Свою концепцію топонімічного ландшафту міста запропонували й в обласному представництві Українського інституту національної пам'яті.

З ініціативою перейменувати вулицю Пушкінську виступила провідна редакторка видавництва Vivat, заступниця директора музею Григорія Сковороди Олена Рибка.

"Видавництво Vivat вимагає перейменувати в місті Харкові вулицю Пушкінську на вулицю Григорія Сковороди, а вже наявну невеличку вулицю Сковороди — на провулок Григорія Сковороди", — повідомила вона.

Рибка нагадала, що російська армія обстріляла музей Сковороди в Харківській області, внаслідок чого вщент згоріло його приміщення. В цьому році відзначається 300-літній ювілей від дня народження філософа та письменника, який тривалий час жив і писав на Харківщині, викладав у Харківському колегіумі, тож має безпосередній стосунок до міста.

"На противагу Пушкіну, який ніколи тут [у Харкові] не був", — сказала Рибка.

Вона закликала усіх, хто підтримує перейменування, подавати відповідну пропозицію на сайті Харківської міської ради.

Представниця Українського інституту національної пам’яті в Харкові Марія Тахтаулова розповіла, що, за попередніми оцінками, у Харкові в рамках зміни топонімів, які пов’язані з Росією, необхідно перейменувати 400 з 3 тисяч вулиць, провулків тощо.

Вона представила концепцію формування топонімічного простору українського міста, співаторкою якої є.

Концепція передбачає, що назви мають сприяти відновленню історично сформованої топоніміки міста та відтворювати цінності сучасної України [Незалежність, Єдність, Свобода, Конституція, Соборність тощо]. Не допускаються назви, що використовувалися в радянській пропаганді, або такі, які є елементами російського імперського історичного міфу.

URL оригинала: https://suspilne.media/237225-vulicu-puskinsku-v-harkovi-vimagaut-perejmenuvati-na-cest-skovorodi/
Разделы по теме:
Рубрики:   Город и область

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.