Новости. Залізниця до прикордоння: як відновлюють сполучення з деокупованою Козачою Лопанню на Харківщині

Суспільне UA, 28.10.2022.

Від Харкова до Козачої Лопані після деокупації селища відновили понад 20 кілометрів залізничної кабельної мережі. Роботи на залізниці тривають.

Сполучення з селищем Козача Лопань немає — ані автобусного, ані залізничного, каже 71-річний Іван Пасічник. Він чекає на поїзд у селищі Слатине, за 15 км від Козачої Лопані. Розклад написаний крейдою на дверях вокзалу Слатиного. Його будівля зруйнована обстрілами.

Фото 1

"На Козачу Лопань пустити — це основне. Щоб люди з Козачої Лопані могли їздити на Харків. На сьогодні сполучення немає ніякого. Тільки власним транспортом", — каже Пасічник.

"Треба відкривати рух, щоб починалося життя"

Кабельні мережі на коліях у бік Козачої Лопані ремонтують на дрезині електромонтери і механіки, каже начальник району контактної мережі "Харків" Володимир Шматько.

Фото 2

"ДСНС і сапери проходили, але нас попередили, щоб ми за межі колії не відходили, оскільки посадка ще може бути замінована", — пояснює Шматько.

Залізничники працюють щодня. Вже полагодили 23 кілометри кабелів, залишається ще до 30 км у напрямку кордону з Росією.

"Треба відкривати рух. Коли ми пускаємо поїзд, люди виходять, і починається життя в селищі", — говорить Шматько.

За словами начальника Дергачівської військової адміністрації Вячеслава Задоренка, найбільше в громаді від обстрілів постраждала ділянка залізниці між селом Прудянка і Козачою Лопанню.

"Саме тут йшли бої. Прудянка — це селище, знищене майже на 90%", — каже Задоренко.

До Козачої Лопані пускають за місцевою пропискою. У кого є у селищі майно, але прописаний у Харкові, має отримати перепустку на в’їзд у Дергачівській військовій адміністрації. Залізничники відновлюють і пошкоджені рейки. На це, за їхніми словами, може піти до місяця.

URL оригинала: https://suspilne.media/304774-zaliznica-do-prikordonna-ak-vidnovluut-spolucenna-z-deokupovanou-kozacou-lopannu-na-harkivsini/
Разделы по теме:
Рубрики:   ЖД транспорт

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.