Новости. 15 листопада відкрито електрифіковану дільницю Полтава – Кременчук – Бурти

Офіційний сайт Регіональної філії "Південна Залізниця" АТ "Укрзалізниця", 16.11.2011.

15 листопада 2011 року об 11:00 на пероні станції Полтава-Південна відбулися урочисті заходи з нагоди введення в експлуатацію електрифікованої дільниці Полтава – Кременчук – Бурти. У заході взяли участь Віце-прем`єр-міністр України – Міністр інфраструктури України Борис Колесніков; Генеральний директор Укрзалізниці Володимир Козак; начальник Південної залізниці Віктор Остапчук ; в. о.голови Полтавської обласної державної адміністрації Віктор Животенко ; голова Полтавської обласної ради Іван Момот; Полтавський міський голова Олександр Мамай; Кременчуцький міський голова Олег Бабаєв.

«Більше, ніж пів року тому, перед залізничниками постало завдання про електрифікацію дільниці Полтава-Кременчук. У нас було дуже мало часу та багато проблем. І лише відчувши підтримку своєї команди залізничників, я вийшов з цією пропозицією до Віце-прем’єр-міністра України – міністра інфраструктури Бориса Колеснікова, і отримав повне схвалення реалізації цього проекту. Також зазначу, що такі проекти неможливо реалізовувати самотужки. Сьогоднішнє відкриття - це результат спільних зусиль усієї команди, яку створив та очолив Президент України Віктор Федорович Янукович. Завдяки повному взаємопорозумінню ми змогли виконати такі масштабні проекти», - зазначив під час заходу Генеральний директор Укрзалізниці Володимир Козак.

«Нині впевнено можу сказати, що саме команда залізничників, колективи усіх залізниць, особливо Південної, які були задіяні на даних роботах, гідно та вчасно виконали поставлені завдання – переведення на електротягу 270 км колії», – наголосив Генеральний директор Укрзалізниці Володимир Козак.

Зі свого боку, Віце-прем’єр-міністр України – міністр інфраструктури України Борис Колесніков відзначив важливість проекту: «Ми орієнтуємося на європейську якість перевезень і завдяки електрифікації дільниці Полтава-Кременчук значно збільшиться споживання електроенергії, зменшиться використання дизельного палива що, у свою чергу, зробить перевезення більш екологічними».

Цього року колектив Південної залізниці виконує наймасштабніші завдання з модернізації інфраструктури за усі 20 років Незалежності України. Одночасно здійснюється підготовка напрямку Гребінка-Полтава-Красноград-Лозова-Харків до пуску швидкісних поїздів «Шкода» і «Хюндай», де електрифікацією охоплено 176 км експлуатаційної довжини, та проводиться завершення електрифікації напрямку Полтава – Кременчук на дільниці Мала Перещепинська – Нові Санжари – Кременчук – це 94 км експлуатаційної довжини.

Напрямок Полтава – Кременчук є частиною стратегічно важливого залізничного ходу Тополі – Куп’янськ – Основа – Люботин – Полтава – Кременчук – Бурти – Користівка – Знам'янка (далі Одеса, Миколаїв) для здійснення перевезень транзитних вантажів у напрямку зі Сходу до чорноморських портів для подальшого їх транспортування морем. Електрифікація дільниці Полтава – Кременчук є необхідною умовою розмежуванню вантажного та пасажирського руху з метою впровадження швидкісних пасажирських поїздів.

Переведення напрямку Полтава-Кременчук з теплотяги (відмова від дизпалива) на електротягу дозволить зекономити орієнтовно 110 млн грн на рік, а в перспективі при прогнозованому збільшенні вантажопотоку – економія складе 211 млн грн. на рік: в тому числі, 192 млн грн – від зменшення експлуатаційних витрат на тягу, 17,5 млн грн – від збільшення швидкості руху, 0,81 млн грн – від зменшення екологічних платежів.

На дільниці Мала Перещепинська – Нові Санжари – Кременчук під час електрифікації було виконано великий обсяг робіт з модернізації інфраструктури цієї дільниці (колії, пристроїв сигналізації та зв’язку, енергозабезпечення, виробничо-побутових будівель та споруд).

На перегонах дільниці укладено 34,4 км других колій, що дозволило підвищити її пропускну здатність.

Упродовж одного року на Південній будуються чотири стаціонарні тягові підстанції, тоді як за усі попередні 20 років таких на залізниці було збудовано лише дві, до роботи залучено чимало вітчизняних підприємств. Зокрема, обладнання для будівництва тягових підстанцій постачають Запорізький трансформаторний завод, Дніпропетровська компанія із виготовлення тягових підстанцій, Гніванський завод спецзалізозобетону, Харківський завод «Трансзв’язок» та ін.

Довідково:

- У 2010 році Південною залізницею було здійснено переведення на електричну тягу дільниці Полтава-Південна – Мала Перещепинська ( 23 км).

- Закінчення електрифікації дільниці Полтава-Кременчук дозволило найкоротший транзитний хід України між східними міждержавними переходами та чорноморськими портами повністю перевести на електротягу.

- Електрифікація дільниці дозволить підвищити екологічну безпеку України, зменшити викиди в атмосферу шкідливих газів на 77,8 тис. тонн на рік.

- Переведення дільниці Полтава-Кременчук на електротягу дозволить на 25% підвищити її пропускну спроможність.

Електрифікація є однією зі складових масштабної програми технологічного оновлення, яку зараз втілює Державна адміністрація залізничного транспорту України.

На сьогодні Україна за абсолютною довжиною електрифікованих залізниць займає 10 місце серед країн світу і 6 – серед країн Європи. Частка електрифікованих дільниць від загальної експлуатаційної довжини залізниць становить 45,5%, при цьому частка електротяги у загальному вантажообігу складає 89,7%.

Автор: Прес-центр УЗ

URL оригинала: http://www.pz.gov.ua/news/razvorot.php?mid=100161&lid=1&id=3246
Разделы по теме:
Рубрики:   ЖД транспорт

Комментарии

Юрик
23.11.2011 07:59
Уже на Полтаву "грузы" приходят с одесскими электровозами.

schmuzerei
23.11.2011 12:25
А как в этой связи собираются "разделять" грузовое и пассажирское движение на участке Основа-Люботин-Полтава?

Юрик
23.11.2011 18:17
А никак!
Это один из главных грузовых ходов от границы России (станция Тополи) до черноморских портов (одесса) который давно мечтали э/ф и вот произошла "збыча мечт" smile.gif

Просмотреть соответствующую тему на форуме.

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.