Новости. Разъяснение относительно штрафов за безбилетный проезд лиц, которые проходят на станции метрополитена по студенческим карточкам, но не имеют студенческого билета

Офіційний сайт КП "Харківський метрополітен", 15.12.2011.

На виконання Указу Президента України від 31 березня 1999 р. №309 «Про заходи щодо впорядкування механізму надання пільгового проїзду окремим категоріям студентів і учнів», відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України  від 5 квітня 1999 р. № 541 студентам вищих учбових закладів 1-4 рівнів акредитації та учням професійно-технічних навчальних закладів надається пільговий проїзд, вартість якого складає 50% від діючого тарифу. Пільговий проїзд студентів та учнів забезпечується за допомогою пільгової безконтактної картки (далі БЕК). Учбові заклади самостійно розповсюджують картки серед студентів та учнів та ознайомлюють їх з «Інструкцією по користуванню пільговими безконтактними електронними картками оплати проїзду в Харківському метрополітені для студентів та учнів».

Згідно цієї Інструкції, студенти та учні, які користуються пільговими БЕК, при проїзді в метрополітені повинні мати документ, який посвідчує особу та надає їй право користування пільгою – студентський або учнівський квиток.

При проведенні аналізу використання студентами пільгової БЕК для проїзду в метрополітені виявлено, що:

- по студентським карткам намагаються їздити всі, окрім студентів;

- по багатьом карткам здійснюється понад 10 поїздок за день, що ставить під сумнів зв'язок між використанням пільгової безконтактної електронної картки та навчальним процесом, заради якого видається картка;

- має місце використання карток у комерційних цілях, пропускаючи за допомогою своєї картки інших людей.

Всі ці дії наносять матеріальні збитки метрополітену та бюджету країни, з якого компенсуються витрати на проїзд студентів, що є протизаконним.

Сумно констатувати, але чомусь, приходячи на залізничний вокзал з намаганням отримати 50% знижку на транспортну послугу, студент навіть не замислюється про необхідність пред’явлення свого студентського квитка, а в метрополітені ще зовсім недавно подібне прохання з боку обслуговуючого персоналу викликало у пасажира неоправдане здивування.

Відповідно до Законів України «Про транспорт», «Про міський електричний транспорт», згідно Наказу Міністерства транспорту і зв'язку України від 10 серпня 2004р. №712 затверджені Правила користування Харківським метрополітеном, які зареєстровані в Міністерстві юстиції України і мають силу законодавчого акту. Згідно п. 2.2 цих Правил – підходячи до пропускних пунктів, пасажири повинні пред’явити документ, який дає право на пільговий чи безкоштовний проїзд.

Відповідно до Постанови КМ України від 23.12.2004р. № 1735 «Про затвердження Правил надання населенню послуг з перевезень міським електротранспортом» безквитковий проїзд пасажира (відсутність документа, що дає право на пільговий проїзд) тягне за собою адміністративну відповідальність згідно із законодавством. Саме тому відсутність студентського квитка, який надає право пільгового проїзду, також дорівнюється до безквиткового проїзду і у відповідності до ст. 135 «Кодексу України про адміністративні правопорушення» сплачується штраф у 20-ти кратному розмірі від діючого тарифу на проїзд, що складає 40,00 грн.

Вилучення  карток здійснюється у відповідності до вимог, обумовлених договорами, укладеними з учбовими закладами, Правилами користування метрополітеном, а також наказами та інструкціями метрополітену.

У разі відсутності студентського квитка, пасажир повинен оплатити проїзд на загальних підставах.

URL оригинала: http://www.metro.kharkov.ua/ru/news/view/id/171
Разделы по теме:
Рубрики:   Метро

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.