Новости. Є літаки, немає покупця. Директор Харківського авіазаводу розповів про ситуацію на підприємстві

Суспільне UA, 30.06.2020.

В цехах Харківського державного авіаційного підприємства — 11 недобудованих літаків АН. Два з них майже готові до продажу. Але їх не можуть закінчити — підприємство шостий рік поспіль проходить процедуру банкрутства.

Про це в ефірі програми "Тема дня" розповів генеральний директор підприємства Сергій Задорожний.

"Великий обсяг незавершеного виробництва існує на підприємстві. Це 6 літаків АН-74 від 70% до 90% заводської ступені готовності. 5 літаків АН-140. Два з них фактично готові на 99%. Їх можна довести до стану літної придатності за лічені місяці", — наголошує Задорожний.

Для завершення будівництва потрібен замовник, який оплатить завершення робіт, каже директор. За його словами, літаки мала купити держава за дорученням президента.

"Пів року тому президент України дав доручення державі взяти участь у придбанні й тим самим підтримати завод. На жаль, на сьогодні воно не виконане", — сказав Задорожний.

Завод п'ять років проходить процедуру банкрутства, працює три дні на тиждень, із працівників виходить на роботу менш як третина (500 із 1800). Підприємство виконує наявні замовлення, здебільшого обслуговує літаки.

Завод заборгував перед працівниками зарплату у понад 218 млн грн. Вона накопичується з 2009 року, говорить Задорожний.

"Два тижні тому ми виплатили зарплату за вересень 2019 року. Ми говоримо: ось є два готових літаки, потрібні країні. Будь ласка, вони коштують 30 млн доларів, державо, заберіть. Дайте нам зараз гроші. Це не погасить всі борги, але дасть змогу запустити механізм роботи заводу", — каже директор.

На думку президента асоціації "Укравіапром" Віктора Попова, ситуація не зміниться, доки держава не створить чіткий механізм підтримки всієї галузі:

"Повинна бути державна стратегія розвитку галузі на довгий термін. На наших очах ця галузь розвинулася в Туреччині, арабських країнах. Вони раніше і не мріяли про авіацію. Для цього необхідні підтримуючі механізми".

Він також називає 5 основних кроків виходу з кризи для Харківського авіаційного заводу й авіаційної галузі в цілому:

  • Створення центрального органу виконавчої влади, тобто профільного міністерства.
  • Формування програми розвитку галузі до 2030 року, адже авіабудування — це виробництво з довгим циклом.
  • Наступні два кроки — це державне внутрішнє та оборонне замовлення. Наприклад, для підрозділів ДСНС, Міноборони, МВС тощо.
  • Активний пошук партнерів на зовнішніх ринках.
URL оригинала: https://suspilne.media/44464-e-litaki-nemae-pokupca-direktor-harkivskogo-aviazavodu-rozpoviv-pro-situaciu-na-pidpriemstvi/
Разделы по теме:
Рубрики:   Авиатранспорт

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.