Новости. Вивезли мільйон людей: історії залізничників, які евакуювали людей з Харкова

Суспільне UA, 25.05.2022.

Майже мільйон людей евакуювали з Харкова залізницею з початку повномасштабного російського вторгнення. Про це розповів начальник харківського вагонного депо Олександр Биков. Начальники пасажирських поїздів разом зі своїми командами перший місяць працювали без вихідних.

34 дні в дорозі

Начальник потяга "Харків-Одеса" Мурад Путкарадзе заступив на зміну 24 лютого. Каже: помінятися зміг тільки 28 березня.

"Тридцять чотири дні ми каталися "Харків-Одеса", "Одеса-Харків". І практично всю евакуацію ми бачили, і змінилися, звичайно. Хтось, дивлюся, постарішав, посивів", — розповідає Мурад.

"Коли ми дивилися на перон, а там люди з дітьми, інваліди, бабусі, дідусі. Сльози бігли, тому що люди питали, куди їде потяг. Я питав, а куди вам треба? А вони кажуть, нам байдуже, аби з Харкова", — каже залізничник.

"Ми відкривали один вагон, саджали людей стільки, скільки можна було помістити. Одного разу було, ми порахували, у вагоні було десь 280 людей. А посадкових місць 40", — згадує Мурад Путкарадзе.

"У 2014 році, коли була теж евакуація, ми були на роботі. Евакуювали людей тоді. Я не думав, що 2014 повториться. Що так жорстоко все це буде. Не по-людські", — говорить Путкарадзе.

Затримував пропагандиста

Начальник потяга "Харків-Рахів" Анатолій Жегет 24 лютого їхав у рейс до Маріуполя.

"24 лютого ми якраз заступили на роботу, і поїхали графіком потяга №77 "Харків-Маріуполь". З затримкою відправились з Маріуполя. Наступна станція була "Волноваха". Коли прибули на станцію, там вже на вокзалі йшов бій. Люди бігли, кричали, ми усіх забирали", — згадує Анатолій Жегет.

2 березня Анатолій був одним з тих, хто затримав у потязі, що прямував зі Львова, чоловіка, який агітував за "руський мір".

"У составі з’явився пасажир, який сів на станції "Львів". Вів себе неадекватно. Ходив, пропагандував "руський мір". Зреагували чьотко: схопитили, заламали, зв’язали. Я викликав наряд поліції. Зробили зупинку не графікову по станції "Дубно", і передали його поліції і теробороні", — розповідає Анатолій.

"Так сталося, що коли ми 24 лютого заступили на роботу, міняти нас ніким було. Якраз ми до 24 березня. Якраз місяць відпрацювали", — говорить Жегет.

URL оригинала: https://suspilne.media/243056-vivezli-miljon-ludej-istorii-zaliznicnikiv-aki-evakuuvali-ludej-z-harkova/
Разделы по теме:
Рубрики:   ЖД транспорт

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.