Новости. З деокупованих селищ Дергачівської громади Харківщини запустили соціальні автобуси

Суспільне UA, 18.12.2022.

Два соціальні автобуси почали возити жителів деокупованих селищ прикордонної Дергачівської громади на Харківщині. Двічі на тиждень люди можуть дістатися центру громади й повернутися назад.

Безплатні автобуси запускають у населених пунктах, де немає регулярного транспортного сполучення, пояснює координатор гуманітарної місії "Проліска" Євген Каплін. Транспорт запускають за підтримки ООН.

Фото

"Від органів влади тільки надходять запити. Основний зараз фокус поставлений на повністю розбомблені села, де не залишилося жодної інфраструктури, включаючи магазини. Велика кількість рейсів у Куп’янському, Ізюмському районах і у громадах, які межують з Донецькою областю", — розказує Євген.

На території Харківщини діє вже 18 соціальних маршрутів.

Один з автобусів запустили з Прудянки у Дергачі.

"Дізналася я про цей автобус випадково абсолютно, мені зателефонувала племінниця. Як в резервації: повна ізоляція, жодної інформації, нічого у нас немає, розумієте?", — розповідає пасажирка Тамара.

Після деокупації у квітні селище Прудянка близько пів року було у сірій зоні, його обстрілювали. Транспортного сполучення з іншими населеними пунктами не було.

Пенсіонер Анатолій Іванов зайшов до автобуса у селищі Слатине, раніше двічі на тиждень їздив до Дергачів на таксі.

"Їздив для оформлення документів щодо пошкоджень майна, на соцдопомогу, на пенсійні виплати. Через дім снаряд перелетів, на інший бік вулиці, і всі уламки від паркана полетіли у вікна", — розказує Анатолій.

До центру громади запустили два соціальні рейси. Обидва стартують о 08:00: щосереди — з Козачої Лопані, щочетверга — з Прудянки. Опівдні обидва рушають назад.

"Ось жінка їхала, каже: "‎Я вісім місяців не могла гроші зняти". Учора зняла гроші, задоволена скупилася, поїхала додому. Вчора трохи менше було людей, а сьогодні більше вже", — говорить водій Сергій Степаненко.

До громади повертаються жителі, тому виникла потреба у транспорті, говорить голова громади Вячеслав Задоренко. У грудні тут відновили залізничне сполучення з Харковом.

Відновити довоєнні автобусні маршрути всередині громади поки неможливо, каже Задоренко: "Треба врахувати, що дорога ще частково замінована, узбіччя автошляху. Соціальний автобус буде курсувати допоки нам не нададуть висновок від ДСНС, що ця дорога розмінована, і тільки після висновку ми вже поставимо на маршрут нашого перевізника".

За словами голови громади, до прикордонних населених пунктів, де ще тривають обстріли, поки не їздитимуть і соціальні автобуси.

URL оригинала: https://suspilne.media/340834-z-deokupovanih-selis-dergacivskoi-gromadi-harkivsini-zapustili-socialni-avtobusi/
Разделы по теме:
Рубрики:   Автобус, Город и область

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.