Новости. Нову назву "Південній залізниці" оберуть у "Дії": чому філію перейменують

Суспільне UA, 21.02.2023.

"Південна залізниця" — філія "Укрзалізниці", що розташована у Харкові, — змінить назву, яку отримала за часів Російської імперії.

Південна залізниця: що відповіли на депутатський запит

Депутатський запит до правління "Укрзалізниці" та Міністерства інфраструктури, щоб змінити назву філії у 2022 році направила депутатка Харківської облради Галина Куц. Каже, отримала відповідь, що управління готує програму з дерусифікації.

"Моє покоління знає, що це залишки колишнього імперіалістичного мислення, що це південь імперії. Від цього потрібно позбавлятися. Ми вже давно незалежна держава. Уже давно немає такої держави як Радянський Союз. То південь ми від чого? Від країни, якої не існує?", — пояснювала свою точку зору Суспільне Харків Галина Куц.

Чому залізниця називається "Південною"?

"Південна залізниця" отримала свою назву понад 100 років тому за часів Російської імперії, коли приватні залізниці стали державними, розповів Суспільне Харків історик Андрій Парамонов.

"У 1891 році було передано в казну або продано у казну Курсько-Харківсько-Азовську залізниці та Миколаївську. І таким чином уряд тодішньої Російської імперії хотів поєднати європейські частини країни — всі залізниці в руках уряду. А вже у 1907 році було реформування цих залізниць, і вона стала Південними казенними залізницями, тому що вона була розташована на півдні тогочасної Російської імперії", — пояснює історик.

За його словами, потім назву не змінювали: "Залізниця називалась "Российско-южные железные дороги" і в радянські часи".

"Залізниця дуже консервативна, оскільки у нас залізничні станції, які мали назву на честь поміщиків, колишніх землевласників, і змінювати вони не хотіли, бо це могло якось внести плутанину. Те, що вона називалась "Південною", зрозуміло з тогочасного моменту і радянських часів теж. Але сьогодні, звичайно, ми розуміємо, що ми розміщуємося не на півдні країни. І дійсно, це дурниця, що вона залишила цю назву досі", — говорить Андрій Парамонов.

Позиція "Укрзалізниці" щодо перейменування

За програмою "Залізна українізація", нову назву "Південної залізниці" оберуть з 1 березня. За варіанти можна буде проголосувати у додатку "Дія".

"По назві філії — у мене є своє розуміння, як має називатися, у залізничників є своє розуміння, як ми маємо називатися. Але це питання національної значущості. Тому ми оголосимо голосування в “Дії”. І у кожного громадянина України буде можливість віддати свій голос за деякі варіанти назв Південно-Західної та Південної філій", — говорить голова правління "Укрзалізниці" Олександр Камишін.

Програма розрахована на три роки й має на меті позбутися імперських та радянських назв.

"Це різні потоки — зміна назви регіональної філії, зміна кілометрових стовпчиків, зміна написів на вагонах та квитках. Це все різні програми. Вони потребують змін багатьох документів", — пояснив Олександр Камишін.

За словами Камишіна, цього року "Укрзалізниця" планує спрямувати на програму 68 мільйонів гривень.

Що відомо

  • "Південна залізниця" — філія "Укрзалізниці", яка обслуговує Харківську, Полтавську та Сумську області.
URL оригинала: https://suspilne.media/392738-novu-nazvu-pivdennij-zaliznici-oberut-u-dii-comu-filiu-perejmenuut/
Разделы по теме:
Рубрики:   ЖД транспорт

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.