Новости. У Харкові презентували книгу "Залізна евакуація". Зокрема, в ній йдеться про залізничника, який провів на вахті 31 добу

Суспільне UA, 12.03.2023.

На залізничному вокзалі Харкова презентували книгу "Залізнична евакуація" Андрія Пермякова. Серед історій, які розповідає автор, представлена історія машиніста залізничного водопостачання Андрія Сьомака, який провів на роботі 31 добу на початку повномасштабного вторгнення.

Презентація книги пройшла у форматі документального театру.

"Ця книга задокументованих історій залізничників, залізних героїв. Я спілкувався з кожним з героїв, я втілював їх емоції, я відчував, як б'ється їхнє серце, як дрижить їхній голос, коли вони розповідають", — розповів Пермяков.

"На жаль, не всі історії увійшли в книжку, багато історій не можна публікувати, поки йде війна. Я думаю, що згодом ми зробимо з цього ще більший проєкт"

"Всі ці історії зроблені для того, щоб ми ніколи не забували ті дні, і ця пам'ять закарбувалася в нас назавжди. В книжці, до речі, чимало харківських історій", — додав автор.

Разом з Пермяковим книгу у Харкові презентували акторки Рима Зюбіна та Наталія Цимбал. Вони читали історії героїв, що описані у книзі.

"Люди бачили тільки чергових по вокзалу або провідниць, але в той самий час і колійники, і енергетики, і зв'язківці виконували свою роботу для того, щоб цей поїзд рушив. Ми не бачили цих героїв, ми не знаємо цих історій, а це дуже важливо", — говорить автор.

"В той час, коли люди очікували на потяг, хтось ремонтував колії, хтось відновлював електропостачання, хтось відновлював зв'язок, хтось блокував переїзди від ворожих танків, для того, щоб ці поїзди приходили. І це важливо, бо ці люди дійсно наші залізні герої", — пояснює Пермяков.

Зокрема, автор розповідає історію машиніста Андрія, про якого Суспільне Харків знімало репортаж у грудні 2022 року.

"Я — машиніст насосної станції, машиніст залізничного водопостачання. Моя зміна не змогла добратися, дехто не зміг добратися, дехто потрапив в окупацію, дехто був у районах, які сильно обстрілювали. І тому я сам протягом 31 дня тримав свою насосну станцію і забезпечував всі залізничні підприємства водою, евакуаційні потяги заправляв водою", — розповів залізничник на презентації.

"Спочатку я йшов на 3-4 дні, але потім питали: "Приїхати нікому, можеш ще на пару днів залишитися?". І ось так день-два, я прийшов першого березня, а додому повернувся першого квітня"

На презентації збирали кошти для залізничників та їхніх сімей, які постраждали від повномасштабної війни.

Після заходу книги безоплатно передали представникам бібліотек Харкова та області, повідомили в обласній адміністрації.

Книгу "Залізна евакуація" також планують презентувати у Львові та Одесі.

URL оригинала: https://suspilne.media/411843-u-harkovi-prezentuvali-knigu-zalizna-evakuacia-zokrema-v-nij-jdetsa-pro-zaliznicnika-akij-proviv-na-vahti-31-dobu/
Разделы по теме:
Рубрики:   ЖД транспорт
ЖД станции:   Харків-Пасажирський

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.