Новости. І поїхали — по Московському

Газета "Харківський електротранспорт", 12.06.2004.

Ще тільки‑но затихли постріли громадянської війни і відразу у Харкові тисячі робітників приступили до будівництва промислових об’єктів — заводів, фабрик. Це викликало необхідність подальшого розвитку міської транспортної мережі. На той же час харків’яни давно звикли до такого виду громадського транспорту, як трамвай, на плечах котрого лежав основний тягар пасажироперевезень.

"В результаті масових виходів на недільники трамвайники Харкова випустили у 1921 році на лінію 36 моторних і 26 причіпних вагонів". Такий факт наведено в книзі "Эстафета в надежных руках". А ось на цьому історичному знімку ми бачимо, як відкривався трамвайний рух по Московському проспекту саме у 1921. Для харків'ян це було справжнє свято. Подивитися на цю подію прийшло чимало городян. Та й сам вагон, прикрашений зеленими сосновими гірляндами, був, наче справжній "іменинник".

Йшли роки. Відгриміла Велика Вітчизняна війна, невпізнано змінилося наше місто. Замість зруйнованих — виросли нові квартали. Але, як і раніше, трудяга-трамвай перевозить пасажирів Московським проспектом. Та на його долю теж випали випробування: у зв’язку із пуском метрополітену (першої черги) частину рейок з Московського було знято. І все ж, не дивлячись на це, рух трамваїв по ньому не припинився. І сьогодні на Московському проспекті в районі провулку Короленка курсує у будні дні три маршрути — 5, 6, 15‑й, а у вихідні дні до них додається 30‑й. Пасажирів тут вдосталь. Тим більше, що трамваї ходять з інтервалом у 3 хвилини.

Підготував М. АРТАМОНОВ

На знімку: історичний момент відкриття руху трамваїв по Московському проспекту в 1921 році.

№45‑46 (5192‑5193), 12 червня 2004 року

Разделы по теме:
Рубрики:   Трамвай
Улицы и площади:   проспект Героїв Харкова

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.