Новости. Зупинки "Паризьке" і "Квіточ" з'явилися у Харківській області

Kharkiv Today, 29.09.2023.

Залізничні зупинки мали радянські назви, позначення відстані до Москви. У Первомайській громаді триває декомунізація.

28 вересня на сесії Первомайської міської ради ухвалили рішення про перейменування двох залізничних пунктів — "872 кілометр" і "878 кілометр". Перейменування ініціювала "Укрзалізниця", оскільки зупинки називали так за радянських часів. Питання виносили ще на попередню сесію 31 серпня, однак тоді не вистачило голосів. Тепер рішення ухвалили. Зупинка "872 кілометр" стала "Квіточем", "878 кілометр" — "Паризьким". Обидві назви запропонувала "Укрзалізниця".

"Там, де станція "Паризьке", там є населений пункт з аналогічною назвою. Це село Паризьке. Там, де "Квіточ", там немає населених пунктів, там був зупиночний пункт. Туди приїжджають з дальніх сіл люди. "Квіточ" запропонувала сама "Укрзалізниця", я так розумію, це один з варіантів назв для міста Первомайський, у нас їх там було 15. Красива назва, напевно, сподобалася", — пояснив KHARKIV Today мер Первомайського Микола Бакшеєв.

Нагадаємо, наприкінці лютого "Укрзалізниця" розпочала програму "Залізна українізація", за якою будуть позбавлятися російських назв, позначок і зображень на будь-яких об'єктах залізничного транспорту. Вона триватиме три роки — з 2023 по 2025-й. Серед об'єктів, які перейменують, зокрема фігурує "Південна залізниця".

У березні у застосунку "Дія" стартувало голосування за нову назву для "Південної залізниці". 17 березня голосування фінішувало. Більшість українців хотіли, аби Південна залізниця з центром у Харкові називалася Харківською. За це віддали 335 600 голосів.

URL оригинала: https://2day.kh.ua/ua/kharkow/zupynky-paryzke-i-kvitoch-zyavylysya-u-kharkivskiy-oblasti
Разделы по теме:
Рубрики:   ЖД транспорт

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.