Новости. Суд у справі про трамвай на вулиці Весніна: хто видав наказ про демонтаж колій

Суспільне UA, 08.11.2023.

8 листопада відбулося чергове засідання у справі про демонтаж трамвайних колій на вулиці Весніна. Позивачі наполягають, що рішення прийняли незаконно. У міськраді стверджують, що колії вирішили прибрати у комунальному підприємстві "Міськелектротранссервіс", бо вони були пошкоджені внаслідок російських обстрілів у 2022 році.

Позивач хоче повернути трамвай на вулицю Весніна

Олексій Свід, один з позивачів, розповів Суспільне Харків, що вважає проведені роботи незаконними.

"Міськрада заявляє, що це начебто ремонт, але ремонт згідно з нашим законодавством — це розкопали, зробили що потрібно, поремонтували, зробили як було. А якщо ми щось змінюємо у межах вулиці, тобто робимо її ширшою, вужчою, додаємо нові елементи або демонтуємо старі — це вже реконструкція, а реконструкція вимагає зовсім іншого підходу і з точки зору організації робіт, і з точки зору організації обговорення цих робіт", — сказав позивач.

Олексій Свід каже, що хоче добитись повернення трамвайної колії на вулицю Весніна, коли це буде доцільно.

"Ми розуміємо, що трамваї не будуть там завтра. Але ми маємо розуміння, що необхідно, щоб це було хоча б на рівні рішення суду, зобов’язання для міськради. Можливо, це буде після війни, але повернути туди трамвай", — розповів Олексій Свід.

Хто ухвалив рішення про демонтаж

Захисник позивачів Андрій Коломійцев розповів на суді, що на минулих засіданнях міська рада заявляла, що не знає, хто ухвалив рішення про демонтаж.

"На стадії підготовчого провадження ми вимагали від міськради сказати, хто демонтував ці колії, вони не відповідали прямо. Тільки під час засідання по суті сказали, що вони не знають", — сказав адвокат.

За словами Коломійцева, про те, що колії прибрали за рішенням комунального підприємства, яке підконтрольне міській раді, дізналися вже після підготовчих засідань.

"25 жовтня, тобто за один день до засідання розгляду справи по суті, надійшла відповідь від "Міськелектротранссервісу", в якій вони повідомили, що це вони демонтували колії. І ми тільки 25 жовтня дізнались, хто це зробив. Це підконтрольне Харківській міській раді комунальне підприємство. Вони мали б це знати. Ми думаємо, що вони насправді знали, що вводять суд в оману", — сказав Андрій Коломієць.

У міськраді кажуть, що колії пошкодили російські обстріли

У міській раді заявили, що рішення про демонтаж ухвалив директор комунального підприємства "Міськелектротранссервіс". За словами представниці міської ради, комунальне підприємство мало на це повноваження.

"Предметом діяльності підприємства є ремонт та обслуговування колійного господарства, здійснення ремонтних робіт трамвайних та тролейбусних мереж, трамвайних колій, ремонт зупинок наземного міського транспорту та іншої інфраструктури міста. Також забезпечення контролю за безпекою. Я вважаю, що цей наказ було видано відповідно до повноважень, які визначені статутом", — сказала Ілона Гевал.

Представниця міськради додала, що рейки довелося демонтувати через російські обстріли.

"У зв’язку з численними обстрілами було пошкоджене дорожнє покриття та трамвайні колії. Тому виникла необхідність здійснити такий ремонт", — заявила Ілона Гевал.

Що вирішив суд

Адвокат позивачів просив долучити комунальне підприємство "Міськелектротранссервіс" як співвідповідача. Суд відхилив клопотання.

Позивачі просять суд долучити Департамент інфраструктури міської ради як співвідповідача, бо, за їхніми словами, цей департамент має контролювати роботу комунального підприємства.

Суд оголосив перерву до 21 листопада. За цей час позивачі мають письмово пояснити, чому вони хочуть залучити департамент інфраструктури як співвідповідача, а "Міськелектротранссервіс" як третю особу.

Що відомо про демонтаж трамвайних рейок на вулиці Весніна

URL оригинала: https://suspilne.media/612387-sud-u-spravi-pro-tramvaj-na-vulici-vesnina-hto-vidav-nakaz-pro-demontaz-kolij/
Разделы по теме:
Рубрики:   Трамвай
Улицы и площади:   вулиця Весніна

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.