Новости. Репортаж. Трамваї пішли на Гончарівку

Газета "Харківський електротранспорт", 01.01.1971.

Переддень свята. Не дивлячись на те, що небо вкрите сірими, непривітними хмарами, місто пишається веселим настроєм. Чисті вулиці, вибілені стіни будинків прикрашено транспарантами, лозунгами. Післязавтра повз ці будинки, цими вулицями підуть колони демонстрантів, а сьогодні вони сповнені веселим гамором, святковим настроєм. Сьогодні кожен робить святу свій подарунок. Біля Гончарівського моста — натовп. Перехожі зупиняються, розпитують, проходять ближче до імпровізованої трибуни. Дзвенить оркестрова мідь. Стоять один за одним святково прикрашені трамвайні поїзди: 937 14-го маршруту, 422 10-го, 930 14-го, 406 10-го...

— Дорогі товариші,— звертається до присутніх секретар Жовтневого райкому партії П. П. Прядкін, — сьогодні ми вручаємо вам хороший передсвятковий подарунок — нову лінію трамвая. Вона зв'яже коротким шляхом вокзал з вулицею Жовтневої революції і Заїківкою. Цим шляхом сьогодні підуть 14 і 10 маршрути.

Від імені трудящих району він вітав шляховиків, бруківників, мостовників з успішним завершенням робіт.

Майстер служби шляху ХТТУ П. Дробот розповів про те. як проходили роботи, привітав від імені будівельників харків’ян. З таким же словом виступив представник організації «Дорміст» тов. Гришков. Це зусиллями мостовників зведено хороший, надійний міст через ріку. Із словами подяки від імені тих, хто щодня проїжджатиме новим маршрутом на роботу, виступив бригадир бригади комуністичної праці заводу «Світло шахтаря» тов. Чернишов. Право перерізати стрічку надається голові Харківського облвиконкому Костянтину Ананіевичу Трусову.

...Перший трамвай рушив через міст. В ньому ті, хто зводив його, прокладав лінію, діти, перші пасажири. За контролером комсомолець Сергій Хірний з Комінтернівського депо. Його КТМ впевнено набирав швидкість, проходить поворот, наближається до першої зупинки.

З вагона видно, як мешканці Гончарівки вітають перший трамвай. Ось навіть старенька бабуся привітно підняла вгору хустку і посміхається до нас. А он привітно посміхається група дівчат, що, мабуть, спішать на зміну. І діти — багато дітей.

Від вокзалу до вулиці Жовтневої революції тепер — рукою подати. Якихось 5—7 хвилин — і ви від «Південного» потрапляєте до кінотеатру «Жовтень».

Раніше ж на цей шлях витрачалось хвилин 20, а то б більше.

Наче розуміючи людську радість, з-за далеких (заводських , корпусів виринуло по-осінньому червоне сонце, окинуло променями простір і всміхнулось повним своїм видом. Чи радіючи нашою радістю, а може просто, щоб надвечір звеселити людей.

... А трамвай Сергія Хірного вже проминув невеличку площу, на місці якої раніше стояла церква. За ним поспішали 422 10-го маршруту, 930 — 14-го, 406 — 10-го...

Нову лінію відкрито. Трамваї пішли на Гончарівку.

5 листопада 1964 року.

Наступного дня, 6 листопада, було відкрито односторонній рух транспорту по вул. Карла Маркса і Кацарській. Тролейбуси, автобуси, вантажні автомобілі пішли новим маршрутом. Це дало змогу до мінімуму знизити небезпечність руху в цьому районі.

№ 88 (658) П'ятниця, 13 листопада 1964 року.

Разделы по теме:
Рубрики:   Трамвай, Троллейбус
Городские маршруты:   Тм10, Тм14
Улицы и площади:   Гончарівський бульвар, вулиця Коцарська

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.