Новости. «Киевская»? Ні, «Київська»! У Харкові замінили назву на станції метро

Харків Times, 14.07.2023.

На станції метро «Київська» Харківського метрополітену змінили назву станції з російського написання на українське.

Про це Харків Times дізнався з власного досвіду.

Напис, який початково був виконаний керамічними літерами таким собі «псевдостароруським» шрифтом та російською мовою, замінили на простіший, але український.

Рішення про це було прийняте ще минулого місяця. На заміну також чекає й мозаїчний напис назви на станції «Академіка Павлова». Хоча у цьому випадку взагалі незрозуміло, чому в Харкові існує станція метро та вулиця, названі ім’ям російського академіка Павлова – людини дуже сумнівної з точки зору людяності, який з Харковом не пов’язаний жодним чином.

Щодо станції метро «Пушкінська», то, за словами уповноваженого із захисту української мови Тараса Креміня, тут міською владою «розглядаються варіанти можливої заміни назви з урахуванням ймовірного перейменування вулиці та станції».

Як повідомляв Харків Times, ще у жовтні 2019 року Харківська міська рада на своїй сесії вирішила перейменувати станцію метрополітену “Московський проспект” на “Турбоатом”.

У тому ж році на сайті Харківської міськради були розміщені дві петиції щодо перейменування станцій метро. Працівники «Електроважмашу» слідом за «Турбоатомом» також захотіли станцію імені себе (замість розташованої поруч із прохідною станції «Індустріальна»). Також мешканці міста висунули пропозицію замінити назву станції «Проспект Гагаріна» на назву «Левада», під якою ця станція фігурувала у проектній документації.

URL оригинала: https://times.kharkiv.ua/2023/07/14/kievskaya-ni-kiyivska-u-harkovi-zaminili-nazvu-na-stantsiyi-metro/
Разделы по теме:
Рубрики:   Метро, Город и область
Линии метро:   Салтівська лінія
Станции и объекты метро:   "Пушкінська", "Київська", "Академіка Павлова"
Улицы и площади:   вулиця Академіка Павлова

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.