Новости. Реконструкція і розвиток (про зміни у транспортній мережі міста у зв'язку з відкриттям метрополітену)

Газета "Харківський електротранспорт", 03.09.1974.

Таким бачать майбутнє пасажирського транспорту нашого міста спеціалісти.

Вирішальну роль відіграватиме метрополітен. З його введенням в експлуатацію вузькі вулиці центру міста звільняться від трамвайних колій. Зате трамвай і тролейбус «надолужать своє» на околицях міста. Напрямок нових трас залежатиме від місць розташування станцій метро. До станції «Вулиця Свердлова» передбачено підвести нові тролейбусні лінії — до району Нової Баварії та селища Червоний Жовтень. Район селища Залютине сполучатиметься із станцією метрополітену існуючими маршрутами трамвая. А з часом буде споруджено тролейбусну лінію від кінцевої станції до Жовтневого гідропарку.

Після пуску метрополітену з'явиться можливість продовжити тролейбусний маршрут від вулиці Постишева по Гончарівсыкому бульвару до станції «Вокзальна».

Новий житловий район, якого ще немає на карті Харкова - на Олексіївці та вздовж вулиці Клочківської — буде з'єднаний з станцією «Профспілкова» (Комунальний ринок) реконструйованою трамвайною лінією.

Розгалуженою системою наземних трас буде «забезпечено» станцію «Радянська». І не дивно, бо ж вона — у центрі міста. До неї можна буде дістатися без пересадок з Павлового поля, з селища Жуковського, з міськпарку, від Держпрому, Московського проспекту, Журавлівки і Салтівки.

Диканівський промрайон одержить сполучення із станцією метро «Проспект Гагаріна» завдяки новому автобусному маршрутові. Нові лінії з'являться і біля станцій «Спортивна», «Завод імені Малишева», «Московський проспект».

Трамвайні маршрути на вул. Свердлова з пуском першої черги підземки можна буде демонтувати. І не тільки на цій вулиці, а й на площі Рози Люксембург (від вул. Університетської до Московського проспекту), на вулицях Нетеченській і Плехановській (від вул. Кірова до пл. Руднєва).

Завдяки усуненню з Московського проспекту (від пл. Тевелєва до вул. Академіка Павлова) трамвайних маршрутів №№ 5, 6, 9 можна буде прокласти тролейбусну лінію для зв'язку Салтівки з центром міста. У зв'язку з цим доведеться скасувати маршрути, що дублюють лінію метрополітену, а ряд маршрутів змінити. Скажімо, 7-й маршрут трамвая пролягатиме по Пролетарській площі, вулиці Клочківській повз Держпром, а далі своїм маршрутом. А маршрут № 11 — від Південного вокзалу до вулиць Маяковського, Петровського, Пушкінської, площі Повстання, звідти він через вулицю 1-ї Кінної Армії прямуватиме до Південного вокзалу.

Будуть розвантажені найнапруженіші транспортні «вузли» на площах Тевелєва, Рози Люксембург, Пролетарській, на вулицях Свердлова та Університетській. Після зняття трамвайних колій з вулиці Свердлова (від Пролетарської площі до вул. Малиновського) з'явиться можливість пустити цією вулицею тролейбус від Південного вокзалу до центру міста площами Пролетарською, Рози Люксембург, Тевелєва. Завдяки цьому буде ліквідовано дуже складний транспортний «вузол» перед спуском Халтуріна.

Передбачено й інші заходи поліпшення транспортного сполучення в місті. До них треба готуватися ретельно і не гаючи часу. Адже до пуску метрополітену залишився один рік.

Р. ЛЮБАРСЬКИЙ, головний спеціаліст з транспорту інституту «Харківпроект». БТІ.

Разделы по теме:
Рубрики:   Метро, Трамвай, Троллейбус, Автобус
Станции и объекты метро:   "Холодна Гора", "Південний вокзал", "Центральний ринок", "Майдан Конституції", "Проспект Гагаріна", "Спортивна", "Завод імені Малишева", "Турбоатом"
Городские маршруты:   Тм5, Тм6, Тм7, Тм9, Тм11
Улицы и площади:   вулиця Георгія Тарасенка, проспект Героїв Харкова, вулиця Дудинської, вулиця Клочківська, майдан Конституції, Павлівський майдан, вулиця Полтавський Шлях, Сергіївський майдан, вулиця Університетська, вулиця Холодногірська

Добавить комментарий

Для того, чтобы добавить комментарий, Вам нужно зарегистрироваться и/или авторизоваться на форуме.